Zavináče ze sleďů s cibulí
- 8 filetů ze sleďů nebo 4 celé sledě
- 4 snítky kopru
- 100 ml bílého 8% octa
- 1 lžíce cukru krupice
- 20 g soli
- 1 lžíce celého pepře (nejlépe barevný)
- 1 lžíce nového koření
- 4 bobkové listy
- 50 ml vody
- 50 ml oleje
- 1 velká cibule, na plátky
- Na marinádu svaříme ocet, kopr, cukr, sůl, celé koření a vodu a necháme vychladnout. Omyté a očištěné filety osušíme, ponoříme na chvíli do marinády a necháme okapat. Filety položíme kůží na pracovní plochu, poklademe částí plátků cibule, částí koření z marinády a kousky kopru a ryby s točíme do závitků a sepneme párátky. Zavináče skládáme do sklenice a prokládáme zbylou cibulí. Nálev prošleháme s olejem a směsí zalijeme ryby tak, aby byly potopené, sklenice uzavřeme a necháme minimálně 3 dny až týden v chladu uležet. Očištěné celé sledě můžete před marinováním naložit na 2-3 dny do slaného roztoku nebo do roztoku octa a slané vody