Skvělé kvašáky
Připravíme si čtyřlitrovou sklenici, příp. větší nádobu . Na dno naložíme kopr, vinný a višňový list. Až postoupíte do dalšího levelu, můžete přidat také křen, česnek a cibuli. Poté následují okurky, pak vrstva kopru, vinného a višňového listu, případně dalších ingrediencí a znovu okurky. Nahoru položíme větší vinné listy tak, aby byly horní okurky kryté.
Osvědčilo se založit okurky nahoře dřívky, které používají doktoři k prohlížení mandlí. Dřívka udrží okurky pěkně pod hladinou.
Poté si připravte solný roztok – na 4 litrovou láhev cca 1,5 litru. Na litr vody přitom navažte 7dkg soli. Vzniklým nálevem naplňte sklenici až po okraj. Zakryjte igelitovým sáčkem a přetáhněte gumičkou. Láhev umístěte na teplé a stinné místo. Během týdne občas kontrolujte výšku hladiny a případně dolejte slanou vodou. Během týdne až 10 dní bude božský pokrm hotový. Podáváme s chlebem se sádlem, cibulí, rajčaty a paprikami. Na léto neznám nic lepšího.
Skutečnou mekkou kvašákových gurmánů jsou baňaté okurky. Kvasnými procesy se uprostřed vytvoří prostor, který je vyplněn nakvašeným roztokem!