header

Kvašené houby dle “ruských receptur”

1 kg smrkových ryzců, pravých ryzců nebo strmělky mlženky, popřípadě čirůvky fialové. václavek, křen, kopr, česnek, cibule, feferonka, bobkový list, celý pepř, nové koření, 4 % slaný nálev, lžíce jogurtu.

Mladé plodnice necháme v celku větší plodnice rozkrojíme na polovinu nebo na čtvrtky, vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 3 až 5 minut, vodu slijeme a houby propláchneme, na dno 2 litrové  sklenice nebo menšího kameňáku dáme kolečka křenu, kolečka cibule, česneku, nasypeme vrstvu hub, přidáme kousek kopru, nemáme-li čerstvý, lze použít zmražený nebo se prodává zavařený kopr ve slaném nálevu přidáme bobkový list, nové koření celý pepř, kousek feferonky, tento postup opakujeme až naplníme nakládací sklenici, kameninou nádobu se žlábkem Houby zalijeme 4 % slaným nálevem a necháme vychladnout, mléčné kvašení trvá poměrně dlouho, v závislosti na teplotě podle uložení hub, trvá 6-30 dnů, urychlíme přidáním lžíce jogurtu, houby zajistíme dřevěnou výztuhou, ovážeme celofánem (nebo igelitem) jehlou propícháme dírky a při pokojové teplotě kolem 18-20 °C jsou houby za týden vykvašené a určené ke spotřebě. Podáváme k masitým a tučným pokrmům jako přílohu.