header

Mléčně kvašená zelenina – mrkev, zelí a cibule

Zdravá strava jako životní styl

Variací, jak si připravit mléčně kvašenou zeleninu je opravdu mnoho. Než ale začnete s kombinací více druhů zeleniny, je dobré zkusit nejprve lehčí variantu. Například zelí s cibulí a třeba jen z půlky malé hlávky. Aspoň si tak vyzkoušíte přípravu a zjistíte, jestli vám tímto způsobem upravená zelenina chutná. Pro přípravu je dobré mít hrnec na kvašení zeleniny, kterému se také říká “Kvašáček“

 Mrkev, zelí a cibule Suroviny: 1 hlávka zelí, 2 větší mrkve, 1 velká cibule, sůl (na 1 kg směsi dáme jednu zarovnanou čajovou lžičku soli) Postup: veškerou zeleninu nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky. Smícháme se solí a napěchujeme do  velké sklenice nebo keramického hrnce na pickles a zatížíme. Necháme při pokojové teplotě fermentovat tři až pět dní, podle teploty. Pickles je hotové, když je zelenina křupavá a jemně kyselá. Dále uchováváme v lednici, abychom zastavili fermentaci.