header

Houby kvašené bez mléka

Očištěné houby alternativně nakrájíme na větší kusy a šest minut ovaříme ve dvou litrech vody, s dvěma lžícemi octa a lžičkou soli. Houby ochladíme studenou vodou a dáme okapat. Na pětilitrový hrnec si odsypeme dvacet lžiček soli a připravíme dva bobkové listy, čtyři stroužky česneku, pepř a nové koření. Namočíme houby na pár hodin a na sítu necháme odkapat přes noc. Ukládáme do kameniny a několikacentimetrové vrstvy vždy prosypeme hrubou mořskou solí. Překryjeme lněnou látkou a prkénkem, zatížíme kamenem. Pokud do tří dnů houby nepustí šťávu, dolijeme převařenou vodou tak, aby byly houby ponořené. Pokud není hub dost, můžeme je asi deset dnů po vrstvách doplňovat. Postavíme nádobu do sklepa a za tři týdny budou hotové, občas jen zkontrolujte, zda se voda neodpařila.